פיסטולה בפה

למה אתם מחכים? התקשרו או השאירו פרטים כבר עכשיו!
תוכן עניינים


פיסטולה בפהפיסטולה היא מצב בו שני איברים שלא אמורים להתחבר מתחברים. הדבר גורם לסיבוכים רפואיים שונים. כאשר יש פיסטולה בפה הדבר עלול להפריע לאדם הסובל ממנה בביצוע פעולות יומיומיות כמו אכילה, שתייה או עישון. על כך במאמר הבא.

 

פיסטולה בפה- מהי פיסטולה?

פיסטולה היא בעיה רפואית המתארת מצב בו קיים חיבור לא תקין בין שני איברים בגוף. מקור המילה הוא בלטינית והפירוש שלה הוא צינור. אנשים שסובלים מפיסטולה למעשה סובלים מחיבור שני איברים או חללים בגוף, אשר בדרך כלל לא מחוברים ואין סיבה לחיבור שלהם. כלומר הפיסטולה היא מעין צינור לא רצוי המאפשר דליפה או מעבר של נוזלים לחללים אליהם אינו צריך להגיע.

פיסטולה נגרמת משלושה מצבים אפשריים-

  • פיסטולה מולדת- נחשב למצב נדיר מאוד. 
  • פיסטולה נרכשת- פיסטולה שהתפתחה במהלך השנים מסיבות שונות כמו מחלה, זיהום או חבלה. 
  • פיסטולה מתוכננת- קיימים מצבים בהם יוצרים פיסטולה בכוונה. לדוגמא, ניתוח בו יוצרים פיסטולה עורקית ורידית בשורש כף היד המיועד לטיפולי המודיאליזה.  

פיסטולה בפה- מה זה אומר?

פיסטולה בפה ובחניכיים היא מצב בו יש הפרשת מוגלה באזור כיס השן או דרך החניכיים כניקוז של התהליך הדלקתי בקצה שורש השן. 

  • הפרשת מוגלה מאזור כיס השן (מורסה בשן)

מורסה בשן היא תגובה דלקתית מסוכנת מאוד. תגובה זו כוללת הצטברות של מוגלה בשורש של השן הנגועה. הצטברות המוגלה נגרמת עקב זיהום חיידקי. במצב בו המורסה בשן אינה מטופלת במהירות היא עלולה להוביל לסיבוכים שונים ואף  למוות באזור המרכזי של השן. אזור זה נקרא גם מוך השן. מדובר בדלקת חריפה המצריכה טיפול מידי. 

  • הפרשת מוגלה דרך החניכיים (אבצס בחניכיים) 

אבצס בחניכיים הוא מצב בו מופרשת מוגלה דרך החניכיים. מדובר באחד מעשרות סוגי הכיבים הדנטליים הקיימים. אבצס בחניכיים מתפתח בדרך כלל במקביל למחלת חניכיים ולכן מהווה תסמין של מחלת חניכיים. תסמין זה בא לידי ביטוי בהצטברות של מוגלה בשקית קטנה בתוך החניכיים. אחד המאפיינים הנפוצים של אבצס בחניכיים הוא שהחור לניקוז המוגלה נסגר. על ידי כך יציאת התאים המתים שהצטברו בחניכיים נמנעת והם ממשיכים להצטבר. על ידי כך, הבקטריות שיצרו את המוגלה מקננות בתחתית השקית. כתוצאה מכך עלולים לסבול מכאבים מתמשכים ומדלקת באזור הנגוע. 

התפתחות מוגלה בחניכיים נגמרת כתוצאה מהאבנית ורובד חיידקי בשיניים. אלה יוצרים משטח עליון על השן. כאשר משטח זה לא מנוקה כהלכה, הבקטריות מתחזקות וגורמות להתפתחות של מוגלה. כלומר, המוגלה נוצרת על ידי רקמות החניכיים כתוצאה מזיהום החיידקי. כאשר מצטברת  מוגלה בחניכיים, היא משפיעה על שכבות האבנית, על הדפנות הפנימיות של כיסי החניכיים ועל שורשי השן. בדרך כלל, מורסות בחניכיים יהיו ממוקמות קרוב לשורשי השיניים. במצב כזה החניכיים יקבלו גוון אדמומי. כמו כן, הכאבים יהיו חזקים מאוד ותמידיים. 

שימו לב כי במצב בו המורסות בחניכיים אינן מטופלות מהר ככל הניתן, המוגלה תחמיר ואף תגרום לשטפי דם ולהפרשות של מוגלה. במידה שהזיהום שנוצר מהמוגלה יחריף, הכאב ימשיך ואתם אף עלולים לאבד שיניים. לכן, חשוב מאוד לא להזניח את המצב ולפנות לטיפול רפואי מהר ככל הניתן. תחילה יהיה צורך באבחון המצב ובדיקה האם אתם סובלים מציסטה בחניכיים. טיפול בציסטה יצריך קודם כל ניקוז של המוגלה על ידי גרידת חניכיים והסרת רקמות רכות ועל ידי מריחת תמיסות אנטיביוטיות.

 

פיסטולה בפה- טיפול

הטיפול במורסה בשן או בחניכיים תלוי בחומרת הדלקת, במיקום הדלקת, במצב השן ובשלב בו נמצאת המחלה. לשם כך יהיה צורך בתצלום של פסגת השורש. התצלום יהיה תצלום רנטגן והוא יאפשר לקבוע האם מדובר בזיהום שורש או בציסטה דנטלית זיהומית. 

במצבים קלים ניתן לטפל בדלקת על ידי תרופות כמו איבופרופן או אסטמינופן. במצבים קשים יותר יהיה צורך בביצוע אחת הפעולות הבאות-

  • טיפול שורש- במצב שמוך השן מת, התעלות הסמוכות לפסגת השורש מתמלאות בבקטריות וברקמות מתות. במצב כזה יש לבצע טיפול שורש בו מנקים את התעלות ומסירים חלקים נגועים. לאחר הניקוי יש להציף את התעלות בחומרי חיטוי ולאטום את האזור. 
  • תרופות אנטיביוטיות- במצב שיש אבצס גדול יותר יש להשתמש בטיפול אנטיביוטי. תרופות לדוגמא הן אמוקסיסלין וקלינדמיצין.
  • עקירת השן- במצב בו השן נפגעה ונרקבה לחלוטין יש לעקור אותה. לאחר העקירה יש להשלים את השן על ידי גשר או שתל דנטלי. 

 

פיסטולה בפה- סוגי פיסטולות נוספיםפיסטולה בפה- סוגי פיסטולות נוספים

קיימים סוגים שונים של פיסטולות המחברות בין איברים לאיברים אחרים ביניהם בין הפה לאף, בין איברים מסוימים לעור, בין פי הטבעת לבין העור ועוד. כל פיסטולה כזו גורמת לקשיים אחרים. 

ריכזנו לכם סוגים מרכזיים של פיסטולות- 

  • פיסטולה פריאנלית- פיסטולה בפי הטבעת, המחברת בין תעלת הרקטום לבין העור וגורמת להיווצרות של פתח נוסף מלבד פי הטבעת. פיסטולה זו כוללת תסמינים כמו כאב מתמשך, שלשולים, דם או מוגלה צואה, ירידה במשקל ועוד. 
  • פיסטולה אנטרו אנטרלית- פיסטולה המחברת בין שני חלקי מעי הדק, הגורמת למעקף לא רצוי שגורם למזון לדלק על חלק משמעותי במעי הדק בו מתרחש תהליך העיכול. במקרה של פיסטולה גדולה התסמינים יהיו תת ספיגה וכתוצאה מכך שלשולים, התייבשויות, כאבי בטן וירידה במשקל. 
  • פיסטולה אנטרו קוטאנית- פיסטולה המחברת בין הקיבה/ המעי לעור וגורמת לתוכן שלהם לצאת אל מחוץ לגוף דרך פתח בעור. בפיסטולה זו יש סיכון משמעותי להתפתחות זיהומים. 
  • פיסטולה גסטרו קולית- פיסטולה המחברת בין הקיבה לבין המעי הגס וגורמת למעקף שגורם למזון לדלג על המעי הדק. התסמינים יהיו תת ספיגה וכתוצאה מכך כאבי בטן וירידה במשקל. 
  • פיסטולה אנטרו וזיקלית- פיסטולה המחברת בין המעי הדק לשלפוחית השתן וגורמת לתוכן המעי לדלוף לשלפוחית השתן. כתוצאה מכך עלול להיגרם שתם צואתי וזיהומים במערכת השתן. 
  • פיסטולה רקטו וגינלית- פיסטולה המחברת בין מערכת העיכול לבין הוואגינה, איבר המין הנשי. פיסטולה זו גורמת לכאבים בנרתיק ואף הפרשה של גזים או צואה מהאזור. 

פיסטולה בפה- דרכי טיפול בפיסטולות

לפיסטולה בפה יש רמות שונות של חומרה. מידת החומרה של הפיסטולה, התמונה הקלינית, העדפת המטופל והרופא יקבעו את דחיפות הטיפול ואת אופן הטיפול. 

יש לקחת בחשבון שבמקרים מסוימים פיסטולה עלולה לחלים מעצמה, אך מדובר במקרים נדירים במיוחד ובדרך כלל יש להתערב. במידה שלא מטפלים בפיסטולה היא עלולה להחמיר ולגרום לבעיות קשות. לדוגמא, פיסטולה בנרתיק, המחברת בין מערכת העיכול או מערכת השתן לוואגינה, שלא תקבל טיפול עלולה לגרום לשיתוק בקרב האישה שסובלת ממנה כתוצאה מנזק עצבי. לכן, במידה שאתם סובלים מפיסטולה, חשוב מאוד לעבור טיפול.

קיימות דרכי טיפול שונות, בהתאם לסוג הפיסטולה, האיברים המעורבים, רמת החומרה שלה והמצב הרפואי של המטופל. בדרך כלל ימליצו לכם על ניתוח לתיקון הבעיה, שכן נחשב לפתרון המוחלט המאפשר ריפוי. טיפול תרופתי, הכולל אנטיביוטיקה לדוגמא, יכול לשפר את המצב אך לא פותר אותו לחלוטין. 

לרוב הטיפול פיסטולה בפה יצריך ניתוח. על ידי ניתוח ניתן לרפא את הפיסטולה ואף למנוע נזק. קיימים ניתוחים שונים. סוג הניתוח ייבחר בהתאם למיקום הפיסטולה ולמורכבות שלה. הניתוחים השונים כוללים סיבוכים שונים הכוללים זיהום וסיבוכים שונים בהתאם לסוג הפיסטולה. לדוגמא, בפיסטולה בפי הטבעת עלול להיגרם נזק לשרירי הסוגר הטבעתיים שיובילו לחוסר שליטה של המטופל על היציאות שלו. 

חייבים לעבור השתלת שיניים? חשוב לא לדחות את הטיפול!

פנו אלינו עכשיו לשיחת ייעוץ וקבלת הצעה ללא התחייבות:

רות מנחם
רות מנחם

מנהלת המרכז להשתלות וטיפולי שיניים, עם ניסיון עשיר בתחום השתלות השיניים. אנו במרכז מזמינים את כל הלקוחות להתרשם מהטיפולים הייחודים הניתנים במרפאה שלנו. אצלנו תמצאו מגוון פתרונות ודרכים לבצע השתלת שינויים בצורה המקצועית ביותר.

074-7695651
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!